Projektet Internetframsyn kommer under 2007 och 2008 att arbeta med frågor som är viktiga för ett väl fungerande internet. Det gäller att tillgodose användarnas behov, se till så att infrastruktuen bakom internet är robust och fungerar som den ska, samt att markanden för internet fungerar både ekonomiskt och juridiskt. Tyck till om projektet! VILKET INTERNET VILL DU HA?

tisdag 9 oktober 2007

Tjuvar på nätet - vem fångar vem?

Brottslighet förekommer i alla samhällen. Och länders lagar och domstolar definierar vad som är brottsligt och hur brottslingar ska straffas. Det förekommer naturligtvis brottslighet av olika karaktär även på internet. Vi har sett exempel på detta under det senaste året, tex,
  • Pedofiler som söker kontakt med barn
  • Phishing mot Nordeas kunder
  • Stöld av identiteter
  • Bedrägerier mot privatpersoner och myndigheter
Men eftersom internet är relativt nytt så är det inte helt självkart hur lagar skall användas och hur domstolar dömmer. Speciellt blir bilden mer komplex när det är olika länders lagar som gäller men när internet är internationellt. Ett aktuellt exempel är upphovsrätt och synen på den frågan i olika länder.

Informationstekniken erbjuder möjligheter till informationsinhämtning som var omöjlig tidigare, det gäller framförallt databaser och register. Och möjligheten att snabbt söka i dessa - med andra frågeställningar än vad det ursprungligen var tänkt. Eller nya preventiva register för att förhindra framtida brott.

Vem ska vara med i dessa register?

Inga kommentarer: