Projektet Internetframsyn kommer under 2007 och 2008 att arbeta med frågor som är viktiga för ett väl fungerande internet. Det gäller att tillgodose användarnas behov, se till så att infrastruktuen bakom internet är robust och fungerar som den ska, samt att markanden för internet fungerar både ekonomiskt och juridiskt. Tyck till om projektet! VILKET INTERNET VILL DU HA?

tisdag 9 oktober 2007

Digitala klyftan - alla med?

Ett samhälle för alla! Det håller nog alla med om att vi vill leva i. Och alla politiska partier verkar för att förändra samhället så att det blir bättre - ur deras perspektiv.

Vilken roll spelar då den digitala klyftan i morgondagens samhälle? Är det så att det är acceptabelt att en mindre del av befolkningen inte deltar i den elektroniska kommunikationen med allt vad det innebär av information, kontakter och möjlighet att göra sig hörda?

Eller är det en "nationell angelägenhet" att minska den digitala klyftan. För att få ett bra samhälle som vi stolta kan lämna över till våra barn?

4 kommentarer:

Henrik Ahlen sa...

Ett sätt att minska den digitala klyftan är att utveckla smartare gränssnitt så att alla kan använda systemen.
T ex:

- Enklare gränsnitt som döljer onödig information
- automatisk anpassning av gränssnitten till den typ av display etc som man använder,underlättar för olika typer av handikapp.
- Automatisk Tal-till-text
- Automatisk Text-till-tal
- Automatisk språköversättning
- Bättre styrgränssnitt (möss etc)

Anonym sa...

Hej på er! I Japan är den digitala klyftan både stor och liten beroende på hur man betraktar frågan. Till exempel är tjänster tillgängliga mobilt, men också via bemannade lokala 7-eleven butikerna (analogt för användaren). På så sätt kan man se att det finns olika teknik-nivåer beroende på hur pass avancerade användaren är. Denna utveckling förutsätter dock ett servicesamhälle med tillgänglig(billig) servicepersonal. Och dessa förutsättningar finns inte i Sverige idag. Effekten av en digital klyfta kan i detta avseende bli större i outvecklade serviceekonomier som Sverige. //Linda Bradley

Anonym sa...

Den "Digitala klyftan" är en verklighet på Sveriges landsbygd! I exv Värmland saknar ca 180 av 340 telestationer fiber och ADSL bredband. Det stora telebolaget vill dessutom lägga ner alla telestationer med färre än 100 abonnenter och ersätta den fasta telefonen med s.k "fastmobil". Med s.k fastmobil försvinner alla möjligheter till riktigt bredband och då är den "Digitala klyftan" total!

Anonym sa...

l?rt en masse