Projektet Internetframsyn kommer under 2007 och 2008 att arbeta med frågor som är viktiga för ett väl fungerande internet. Det gäller att tillgodose användarnas behov, se till så att infrastruktuen bakom internet är robust och fungerar som den ska, samt att markanden för internet fungerar både ekonomiskt och juridiskt. Tyck till om projektet! VILKET INTERNET VILL DU HA?

torsdag 10 april 2008

Inför it-baserad pedagogik och dataslöjd i skolan

Utveckla en pedagogik som drar nytta av möjligheterna med it och internet. Resurser krävs då till pedagogisk forskning, lärares vidareutbildning i teknikanvändning samt utveckling av lämpliga verktyg. Här bör svenska innovations­företag kunna få en viktig roll, både nationellt och internationellt. Ett nytt obligatoriskt ämne – dataslöjd – bör införas i grundskolan. Det ska innehålla teknik, etik och mediekritik. Ungdomar ska inte behöva stå utanför samhället på grund av okunskap om tekniken. Eleverna ska kunna utforska den senaste tekniken och frågor rörande etik och mediekritik. Så kallad Pod-matte kan handla om en inspelad genomgång i matematik som eleven kan se via sin mp3-spelare. Det kan behövas vid tillfällen då en elev exempelvis behöver reflektera över en situation.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ta gärna del av LIKA projektet - digital kompetens i Lärarutbildningen och hjälp oss att utvecklas!

http://likaprojektet.blogspot.com/

www.likadigital.se

Vi lyfter begreppet IT från verktygstanken och talar om "digital kompetens" som en nyckelkompetens som behöver beaktas från olika perspektiv; "didaktiskt", "teoretiskt" och "tekniskt". LIKA står för Lärandeprocessen, Informationsprocessen, Kommunikationsprocessen och Administrationsprocessen, vilka alla finns med i skolans vardagliga arbete. Processerna kommer att påverkas av perspektiven och digitala kompetenser kommer såväl att utvecklas som formas beroende av ämne, lärandefilosofi och praktisk tillämpning.

Vi tror inte på ett särskilt ämne för "Data" utan istället framhåller vi ett inkluderat och integrerat angreppssätt - där IKT och "Digital kompetens" ses som generiska och specifika kunskaper.

Dataslöjd kan ju vara ett uttryck för just det! Teknik/etik/kultur/språk!! Synd bara att "slöjd" är så förknippat med "praktiskt arbete". Är rädd för att det då återigen flyttas till "verktygshörnan"...

Eva Fors, Gymnastiklärare och IT pedagog

Freddie sa...

Jag skulle mer än gärna se "dataslöjd" i framtiden. Dock verkar det allt för långt fram..

Anonym sa...

Amiable fill someone in on and this enter helped me alot in my college assignement. Gratefulness you as your information.